PostHeaderIconKronika 2022

Lednová bruslení

V lednu jsme využili dní zamrzlých rybníků. S vedoucími jsme hrávali hokej s jedovnickými skauty na Olšovci. S našimi vlčaty a světluškami jsme se místo pondělní schůzky sešli s bruslemi na rybníku na Žlebě. Hoši hráli s vervou hokej, někteří vůbec poprvé. Holky krasobruslily, nakonec jsme všichni společně hráli hoňku. Škoda, že jsou zimy stále teplejší. O to víc se snažíme využít každou příležitost k zimním sportům.


Pololetní prázdniny v Orlických horách 3.-6. 2.

V létě jsme byli na táboře u Divoké Orlice blízko poutního místa Neratov, kde jsme panu faráři Josefovi pomáhali se dřevem. Proto jsme se teď skautští vedoucí opět ozvali neratovskému panu farářovi, jestli bychom nemohli přijet během pololetek na brigádu a lyžovačku. Strávili jsme pololetky v zasněžených Orlických horách. Bohužel neratovskému

sdružení shořela před dvěma týdny stodola s veškerým pracovním vybavením, takže práci ani nebylo čím urobit. Hlavně jsme dopoledne odhazovali stále padající sníh a řezali dřevo. Odpoledne jsme běžkovali a bobovali. Po večerech jsme hráli deskové hry.

V neděli ráno jsme pomohli zpívat místním mladým sourozencům, kteří na kytaru a klávesy doprovází mši. Odpoledne za námi pan farář přišel a povykládal nám, jak od revoluce opravuje neratovský poutní kostel, který sovětský voják na konci války zapálil. Zbyly z něj jen obvodové zdi a ty 40 let chátraly.

Po revoluci se pan farář s přáteli rozhodli, že chtějí obnovit poutní místo Neratov s mentálně a tělesně handicapovanými. Jejich práce je požehnaná. Po třiceti letech jejich sdružení provozuje zahradnictví, chráněné dílny, školy pro handicapované, pro poutníky pivovar a hospodu. To vše se zapojením lidí s různými handicapy. Opravený kostel dnes každého zaujme především původními neomítnutými zdmi (jako památkou na lidskou hloupost a lhostejnost, jak nám řekl otec Josef) a novou skleněnou střechou (jako symbolem, že s dobrou vůlí se vše dá napravit a mohou se začít dít zázraky).

Doporučujeme všem si zajet na pouť či výlet do Neratova, místa dávných i současných zázraků. Procházka či projížďka na běžkách vesnicí zase potěší milovníky tradiční orlické architektury.

Ani se nám v neděli nechtělo odjíždět z pokojem vyzařujícího Neratova. Sněhová kalamita zapadaných Orlických hor v údolí přešla v déšť s teplotami vysoko nad nulou. Sněhová pokojná vzpomínka zůstala.


Oslava narozenin oddílu 19. 3. klubovna Kotvrdovice u Ševčíka

V sobotu 19. 3. jsme se všichni sešli na oslavě narozenin našeho oddílu Ampetu-wi. Oslava se letos nesla v duchu Skautské olympiády. Každá výprava složená z členů jednotlivých oddílových družin kluků a holek slavnostně přinesla svůj vlastnoručně vyrobený olympijský kruh, zapálili jsme olympijský oheň a Olympiáda mohla začít. Prověřovali se schopnosti například spolupráce, zdravotní, fyzické nebo logické. Na konci každý získal menší nebo větší odměnu, nechyběl ani dort a už jsme museli jít domů.


ZVaS 7. 5. Blansko

V sobotu 7. 5. jsme se s vlčaty a světluškami vydali do Blanska na okresní závod vlčat a světlušek. Přivítal nás dvorský rada českých zemí Vilém Zajíc z Valdeka, pán hradu Blanseku. Přijeli jsme tam totiž kvůli klání o správu jeho hradu. Soutěžní družiny se utkaly v devíti disciplínách. Nechybělo mezi nimi poznání místních zvířat a rostlin, rozluštění tajných zašifrovaných zpráv, postavení stanu nebo znalost ošetření sebe nebo svého druha.

Tento závod je jen jednou za dva roky, a tak to pro mnohé vlčata a světlušky byla vůbec první taková větší skautská akce. Zvládli ji ale se ctí hodnou rytířů.


Dívčí výprava Rozhraní 13.-15. 5.

V pátek 13. 5. vyrazila dívčí část našeho oddílu na víkendovou výpravu do Rozhraní. Po příjezdu jsme se rozhodly prozkoumat nejbližší okolí, zakončené pozorováním západu slunce. Zpátky už jsme šly za tmy úzkou cestičkou osvětlenou pár lampami, což mnohé světlušky stálo hodně odvahy. V sobotu ráno jsme vydaly na dobrodružnou cestu k rozhledně Járy Cimrmana. Sobotní večer jsme strávili v čajovně, kde jsme si zahrály deskové hry a vypily všemožných čajů a horké čokolády dle libosti. Na neděli jsme si už jen odpočinuly a po mši ve zdejším kostele jsme odjely zpětdomů.

Závěrečná celoodílová výprava 10.-11. 6.

Závěrečná celooddílová výprava proběhla ve dnech 10. 6. a 11. 6. Začala setkáním nás všech v autobuse, kterým jsme přijeli do Lulče, kde jsme přišli ke klubovně tamějších skautů, kteří nám klubovnu půjčili na přespání. Jelikož do oddílu přibyli další členové, nejdříve jsme hráli seznamovací hry. Potom nás navštívil partyzán a požádal nás o pomoc, takže jsme začali hrát hru, ve které jsme získávali zásoby pro partyzány. Před ulehnutím jsme zakončili den zpíváním písní u ohně. Po zpěvu večerky mladší ulehli a starší šli pomoci partyzánům v noční hře, při které jsme jim tajně pronášeli zásoby z předchozí hry přes střežené území. Po tomto nočním plížení jsme i my starší šli spát. Druhý den ráno jsme běželi na rozcvičku do krásného lesa, uklidili místo našeho přespání a vydali se na cestu do lomu. Tam jsme si zahráli brӓnnball, ve stinném chládku lomu jsme si popovídali a pak šli na autobus. V pořádku jsme dojeli domů s tím, že se alespoň jako půlka oddílu uvidíme na nejdelší skautské akci, na táboře.

Stázi Chrástecká a Sára Šebelová

Pohodový volejbal 11. 6.

I letos jsme pořádali u Brány pohodový turnaj ve volejbale. Tento rok se ho zúčastnily 3 týmy. Po dlouhé době si tým skautů obhájil první místo. Děkujeme za účast týmům Utřinos a Přebytky a budeme se těšit zase za rok.

Závěrečná schůzka benjamínků 17. 6.

Pro starší bývá vyvrcholením skautského roku tábor. Ten je pro benjamínky ale ještě moc náročný, a proto jsme zakončili skautský rok velkou poslední schůzkou i s přespáním v Orlovně. Nejdříve jsme se vydali na výlet do Jedovnic, kde jsme si dali zmrzlinu a vyzkoušeli zdejší hřiště. Po návratu jsme si společně udělali palačinky, wafle a tousty, navečeřeli se, ještě jsme chvilku řádili a šli spát. I přestože to byla pro většinu první zkušenost spaní mimo domov ve spacáku, všichni to krásně zvládli.

Dívčí tábor 2022 Hvězdná akademie 18.- 30. 7.

Akademie hvězd Pod Velkým mrakem se letos těšila z mnoha nových studentek. Učily se, jak svítit pro ostatní, a ne jenom pro sebe, jak se vyznat na Mléčné dráze nebo jak šetřit a neničit prostředí, ve kterém žijeme.

I když bylo studium náročné, našly jsme si čas zahrát si brännball nebo se ochladit v nedalekém rybníku. Polední klidy jsme trávili povětšinou v potoce, který i s krásnou tůňkou vedl přímo vedle tábořiště. U příležitosti výročí Akademie jsme dokonce dostaly pozvání na noční piknik pod hvězdami. Slavnostním slibem jsme do našich skautských řad přivítaly nové světlušky i skautky.

V závěrečné zkoušce, která prověřovala všechny schopnosti a dovednosti, co se hvězdičky během studia naučily, všechny studentky obstály. Staly se z nich samostatné velké hvězdy a

mohly se vydat vstříc své hvězdné kariéře. To jsme náležitě oslavily u závěrečného ohně, ale zároveň jsme se ním rozloučily i s táborem, který uplynul až moc rychle.

Domů jsme se vrátily unavené, ale plné šťastných vzpomínek a i kamenů z potoka.

Bára Odehnalová

Chlapecký tábor 2022 17.- 30. 7.

Země Koruny české v období vlády krále železného a zlatého

Praporce se stříbrným českým lvem na rudém poli se vlní ve vánku, který poskytuje jediné osvěžení v parném srpnovém dni Léta Páně 1278. Vojákům v těžkém brnění stékají po zádech pramínky potu. Na protější straně pláně u vesnice Suché Kruty, později zvané Moravské pole, stojí armáda římského krále Rudolfa, nesmiřitelného soka českého krále Přemysla II. Otakara. Za několik málo hodin bitva rozhodne o osudu střední Evropy na další staletí.

V parných červencových dnech prožitých v Rakoveckém údolí se kluci ze 7. skautského oddílu přenesli skrz staletí až do českého království v období vrcholného středověku. Hned na začátku se naučili pravidla heraldiky a namalovali si erby svých šlechtických rodů, do kterých byli rozděleni – rod Rožmberků, Šternberků a pánů z Lipé. Učili se rytířským ctnostem, vyráběli si meče, cvičili se v šermu a utkali se v rytířském turnaji. Spolu s králem Přemyslem II. Otakarem si vyzkoušeli, jaké to bylo zakládat ve středověku nová města a kláštery a navštívili i středověké trhy.

Období prosperity ale ukončil spor Přemysla s panovníkem Svaté říše římské Rudolfem Habsburským. Král svolal své věrné rytíře, panoše a veškerý zbrojný lid a vyrazil vstříc svému sokovi Rudolfovi do Rakouska, kde se s ním utkal na Moravském poli. Přestože české vojsko bojovalo statečně, bylo poraženo kvůli Rudolfově lsti. Přemysl v bitvě padl a s ním pohasla i naděje českého království. Jeho syn Václav II. byl po boji zajat Otou Braniborským a uvězněn na hradě Bezdězu.

Nezdar v bitvě ani následné plenění českých zemí braniborskými žoldnéři nezlomily odhodlání Rožmberků, Šternberků ani pánů z Lipé. Rody spojily své síly a vydaly se osvobodit zajatého následníka trůnu. Po boji s Otovými žoldnéři se jim podařilo prince Václava osvobodit a uspořádat jeho korunovaci. U slavnostního ohně se z Václava stal český král, jenž na počest své korunovace uspořádal velkolepou hostinu. České země byly zachráněny od braniborských žoldnéřů a v království opět zavládl mír.

Dny nabyté hrami a dobrodružstvím utekly rychle. Nastal čas balení a odjezdu domů. Zplihlá mokrá vlajka se neochotně sune dolů po stožáru za zpěvu večerky. Mrholí a náš tábor končí. Vítr si ale dál zpívá svou píseň v korunách stromů a potok si dál klestí cestu přes kameny na tábořišti ukrytém v lesích. A my víme, že už se můžeme těšit na nová dobrodružství a společně prožité dny v nádherné přírodě našich luk a lesů, které s sebou přinese další rok.

Laďa Zouhar

Zahajovací oheň 9. 9. 2022

Spolu se začátkem školního roku jsme i my zahájili nový skautský rok mší svatou a slavnostním zahajovacím ohněm v Senetářově v pátek 9. září. Domluvili jsme se na něm, kdy se budeme potkávat na schůzkách, zahráli si bojovku v lese nebo si zazpívali u ohně.

I letos máme v Kotvrdovicích tři skautské družiny – holky (světlušky a skautky), kluky (vlčata) a benjamínky (školčata a prvňáci). Dohromady je to 29 dětí. Potkáváme se každý týden, s holkami například letos nahlížíme postupně do historie Francie nebo zdobíme klubovnu na Orlovně. S benjamínky se učíme trávit čas v jiném kolektivu a objevovat věci kolem nás.

Teambuilding vedoucích Doubravice nad Svitavou 23.-25. 9.

Poslední zářijový víkend jsme strávili s vedoucími v Doubravici nad Svitavou, kde si pro nás připravili program bývalí členové našeho oddílu. Kromě zábavy a týmových aktivit jsme ale i debatovali o činnosti našeho oddílu a jeho dalším směřování.

Drakiáda 9. 10. 2022

Na letišti znovu po roce vylétli draci na drakiádě v neděli 9. října. Děti na ní měly důležitý úkol. Sultán je poprosil o pomoc s vyléčením jeho dcery Zubejdy. A tak děti díky plnění různých úkolů postupně zjistily, že Zubejdě může pomoci jen láska, a to v podobě Lotranda. Nakonec ho přece jen našli a Zubejda se uzdravila. Sultán ani Zubejda nezůstali dětem nic dlužní a řádně je odměnili. Děkujeme letcům a obci za spolupráci na pořádání této akce.

5. 11. středisková hra Lesní lidé

11.- 13. 11. Chlapecká výprava Staré Hutě

V pátek 11. 11. na svatého Martina vyrazili kluci z našeho oddílu autobusem na chalupu ve Starých Hutích ve Chřibech. Poprvé jsme jeli na víkendovku dál, mimo náš Jihomoravský kraj, tak jsme se těšili. Jel jsem ještě nakoupit jídlo, když mi kluci volají do obchodu, že první autobus jim ve Slavkově ujel a další byl tak plný, že je nevzal. Nejdřív jsem si myslel, že je to další Crazyho prank (oblíbené slovo mladých pro napalení:-) Všichni se ale do telefonu dušovali, že je to pravda, tak jsem jel za nimi. Museli jsme se autem na vícekrát dopravit. Přijeli jsme sice až v devět večer, ale stihli jsme ještě vytopit chalupu, povečeřet a trochu se bát při stezce odvahy před usnutím.


Po celou sobotu nám počasí přálo a místo sněhové nadílky svatého Martina se dalo na sluníčku chodit v krátkém rukávu. Ráno kluci vyluštili několik šifer, které je vyslaly na celodenní výlet. Putovali jsme na hrad Buchlov bukovými lesy s okrovým kobercem z jejich listí. Hrad byl už v tuto roční dobu zavřený. Cestou jsme trénovali přelaňování „propasti“ mezi nataženými stromy podle Beara Gryllse a slaňování z kopce Barborka vedle Buchlova. Pod kopcem jsme si zasoutěžili, kdo dřív rozdělá oheň a uvaří v kotlíku špagety. Slunce už však brzo zapadlo za hrad a my museli rychle vyrazit na zpáteční cestu. Soumrak přešel ve tmu s jasnou hvězdnou oblohou. Kochali jsme se hvězdami, které nám ukazovali cestu a malé vlčata se naučili poznat Velký a Malý vůz s Polárkou. Na chalupě rádci uvařili guláš a děcka nachystaly vtipné scénky o důležitých objevech lidstva – ohně, koupání a kamenných nástrojů. Po scénkách jsme si ještě zahráli nejoblíbenější hru kotvrdovických orlů – Na upíry.


V neděli nás už čekal jen úklid chaty a návrat domů. Cestou jsme se zastavili v Bučovicích. Šli jsme tam na mši a u zámku posvačili. Při loučení je člověku smutno, že už to končí… Pak se ale těší, že doma dospí ty noční hry:-)

Jarin

18.- 20. 11. Výprava světlušek ve Zlíně

25.- 27. 11. Výprava skautek

3. 12. Mikulášská vybíjená v Lipovci

17. 12. Vánoční celoodílová schůzka

Dne 18. prosince se naše děti mohly tradičně setkat na vánoční oddílovce. Odstartovali jsme ji v lese v Senetářově, a to zdobením živého stromečku. Skautíci se rozdělili do skupinek a vybrali si jednoho šťastlivce, který představoval stromeček. Ostatní se na něm mohli kreativně vyřádit. Výsledkem byly čtyři krásné a originální stromečky. Následovalo zdobení, tentokrát opravdového stromku, a to ovocem či jinými dobrotami pro zvířátka. Venkovní část jsme ukončili zpíváním koled a za sněhové bitvy se přesunuli do mateřské školky. Tam přišel čas na nejoblíbenější část, a to je rozdávání dárků. Letos se obdarovávaly celé družinky navzájem, a tak vzniklo spoustu krásných a nápaditých dárků. Mezi nimi se objevil například ručně kreslený komiks nebo pomalovaný květináč i s květinou, o kterou se děti musí starat (hrdě můžeme oznámit, že stále žije). Na závěr jsme si ještě zazpívali pár koled, zahráli pár her a rozešli jsme se domů.


24. 12. Roznášení betlémského světla

I letos jsme na Štědrý den roznášeli Betlémské světlo jako symbol míru, lásky, naděje a přátelství. V Kotvrdovicíh jsme dali letos možnost si pro něho přijít i ke kapli, a měli jsme radost, že toho pár jedinců za zpěvu koled využilo.

26. 12. Živý Betlém v Senetářově

Už se stalo tradicí, že si skauti a skautky ze 7. oddílu připraví vánoční představení Živý Betlém, které poté na Štěpána odehrají buď v kapli v Kotvrdovicích, nebo v kostele v Senetářově. Letos tomu nebylo jinak a Živý Betlém se uskutečnil v Senetářově. Společně jsme se přenesli do nebe, kde probíhaly přípravy na Vánoce. Jenže se stala hrozná věc, ztratil se Ježíšek! A tak se rozběhlo celonebeské pátrání, které mělo s pomocí patrona advokátů sv. Alfonse nakonec šťastný konec, Ježíšek se našel. Po skončení představení jsme společně se třemi králi putovali do Betléma, abychom se zde poklonili Ježíškovi a Josefovi s Marií. Na cestě nás doprovázel zpěv koled a vánočních písní. Děkujeme všem, kteří přispěli dobrovolným příspěvkem, který bude použit na podporu dětí v Indii přes Salesiány Dona Boska.

27. 12. Zpivání v domově pro seniory v Černé Hoře

Potěšit staré lidi zpíváním se rozhodla jen hrstka (po svátcích „dospaných“) skautů. Hned po příjezdu nás přivítala velmi hodná paní (která nás potom celé dopoledne provázela) a dovedla nás do společenské místnosti, kde jsme rozehřáli své hlasy, či nástroje. Potom, už rozehřátí jsme obcházeli další pokoje, až nakonec nás milá průvodkyně obdarovala perníčky a rozloučila se s námi. My jsme se ještě prošli po zámecké zahradě (areálu) a část z nás jela na zasloužený bruslák. Při minulém zpívání jsme ještě hráli koledy před blanenským stromem a někteří štědří lidé nám hodili pár drobáků. Tak jsme to tento rok zkusili znovu, ale zrovna v poledne, takže prošli tak dva lidé. No, tak třeba jsme udělali radost alespoň těm dvěma. Nakonec jsme pobyt ve městě zakončili pizzou v tamější super pizzerii.