PostHeaderIconKronika 2021

Kronika Ampetu-wi 2021

Celý rok byla naše skautská činnost ovlivněna přísnými protikoronavirovými opatřeními, které silně utlumily skautské aktivity. Až do května nebylo možné se společně scházet.

Zima

Protože tříkrálové koledování letos nemohlo proběhnout, tak jsme na začátku ledna alespoň pomohli roznést do schránek letáky k online Tříkrálové sbírce.

Vedoucí družinky Motýlků v lednu nachystaly pro holky šifrovací hru po přírodních zákoutích Kotvrdovic k individuálnímu plnění. Letošní celoroční hra světlušek, která měla probíhat během schůzek, měla pomoct zachránit rybičku Nema. Nemo byl chycen potápěčem a zavřen do akvária. Cílem šifrovací hry bylo zjistit, jak Nema dostat z akvárka do moře. Každá světluška dostala mapu, na které byla vyznačena stanoviště, kam jít. Na stanovištích byly různé šifry k luštění. Na posledním stanovišti u drůbežárny našly sladkou odměnu. C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\oddilovka_scenka.jpg

Pro kluky byla v únoru připravena šifrovací hra v přírodě k individuálnímu plnění. Výsledkem měl být pro řešitele recept na skvělé Gandalfovy placičky, jehož jednotlivé části byly poschovávány po lesích v okolí Kotvrdovic a Senetářova. Jako důkaz splnění úkolu měl úspěšný řešitel hry dovést vedoucím jednu placičku na ochutnání. V neděli v 9h vedoucí Dominik, Tom a Laďa hru odstartovali poslaným videem. Přestože bylo mrazivé počasí, tak se po čtyřech hodinách Honza s Mirkem hlásili, že na kole vše zvládli objet, najít a především si užili jízdy na ledu. Za další tři hodiny už měli napečené placičky.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\20210216_ostatky.jpg

Do poloviny února se dalo bruslit na rybníku na Žlebě, kde jsme hrávali hokej. Na masopustní úterý vyšlo před oblevou poslední bruslení, které jsme využili k ostatkovému reji v maskách s bruslařskými soutěžemi pro všechny děti, které dorazily na led.

Koronavirová opatření umožňovala pouze online skautské schůzky. Na začátku února vedoucí skautek přichystaly on-line schůzku v převlecích. Kluci se zabavovali online kvízovými a deskovými hrami. Holky před Velikonocemi kromě her společně přes obrazovku barvily vajíčka, vyráběly velikonoční přání či předělávaly klipy slavných kapel.

Během postní doby nebylo možné se scházet ve větším počtu v kostelích ani se nesměla opouštět vlastní obec mimo cestu do práce. Proto jsme připravili tři křížové cesty v krajině vedoucí vždy po hranicích katastru dvou obcí naší farnosti. Jednotlivá zastavení vytvořili skautští vedoucí z našeho oddílu.

Jaro

Jak se rozjařilo, tak jsme vedoucí a starší skauti a skautky brigádničili v lese, abychom také alespoň trochu pomohli s kůrovcovou kalamitou. Lesy našeho milovaného Rakoveckého údolí v bezprostředním okolí našeho tábořiště byly bohužel napadeny kůrovcem a u našeho tábořiště byla provedena nutná prořezávka. V sobotu 10. 4. jsme uspořádali celooddílovou brigádu s hojnou účastí (25 pracovitých skautů a skautek), při které jsme čistili pás lesa vedle táborové louky. Následně jsme taky v lese vysázeli jedličky. Na přelomu dubna a května jsme se začali starat o louku okolo drůbežárny.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\20210525_prace_u_drubezky.jpgC:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\vypalovani_mytiny_u_tabora_2.jpg

Okolo Dne Země (22. 4.) tradičně sbíráme odpadky. Letos jsme vyrazili individuálně a každý šel sbírat do přírody, kam rád chodívá. S covidem odpadků možná ani neubylo. Za poslední rok se bohužel v přírodě objevil nový druh odpadků – roušky a respirátory :-(

Než začaly v květnu schůzky, tak vedoucí světluškám připravily v lese u Drůbežárny gamebookovou hru. V zarostlém lese okolo potoka holky hledaly stromy s čísly, u nichž byl napsán kousek příběhu, který končil výběrem možností, kam jít dál. Podle toho, jak se rozhodly, musely najít další strom s číslem. Zakončením příběhu byla záchrana jedné ženské postavy příběhu. Po hře si holky pletly z pampelišek věnečky.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gamebook_zleb_2.jpg

Od 11. května rozvolnění vládních opatření konečně umožnilo se opět scházet pravidelně každý týden na družinových schůzkách. Bylo to možné pouze venku. Počasí nám však přálo, tak se schůzky nemusely rušit. Poslední schůzku měli družinky Orlů a Bizonů společnou a jeli se koupat do Jedovnic na Olšovec.

Léto

V pátek 11. června jsme spolu s kotvrdovskou chasou přichystali pro děti pohádkový les. Účast byla hojná, přibližně 160 dětí. Přišli i rodiče s dětmi z okolních vesnic, takže pro ně na některých stanovištích pohádkové bytosti ani neměly odměnu.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\pohadkovy_mrazik_nasta.jpg

V sobotu 12. června jsme zorganizovali již tradiční pohodový volejbal, kterého se letos zúčastnilo 5 týmů. Vyhrál tým 7K kluků z Kotvrdovic.

Při kotvrdovských hodech byla nedělní mše svatá sloužena poprvé mimo kapli, v hodovém stanu před Orlovnou. Na mši zpíval Chcípáček, který je složený z členů našeho oddílu. Po Jarinovi se kapelnictví chopila Majda. Na basu se přidal Mouse a na cajon Crazy, takže to už byla slušná schola :-) Mši sloužil P. Kotvrda, který se po mši ptal, co to hrálo za hudební těleso. Tak jsme se poprvé veřejně představili jako Chcípáček.

Holky tábořily od 7. do 20. července na našem tábořišti v Rakoveckém údolí. Po prvním dni klidně stráveném "v luxusním hotelu" se ráno probudily ve hře Jumanji, kterou předešlý večer hrály. Přežít dva týdny v takové džungli není samozřejmě jen tak. Přes všechny strasti osudu se jim však nakonec podařilo osvobodit celé Jumanji od nadvlády zlé čarodějnice a vrátily se zpět do Hotelu Paradise. Zde na ně čekala malá hostina a dokonce sauna.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\20210717_tabor_holky_kuchyn.jpgC:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\tabor_holky_boj.jpg

Kluci tábořili v podsadových stanech v Orlických horách na polské hranici. Stačilo se ze stanu rozběhnout a přeskočit (či spíš přebrodit) Orlici a bylo se v Polsku. Tábořiště na Černé Vodě u říčky Divoká Orlice bylo pro příběh celotáborové hry skautů jako stvořené. Ostrůvek v říčním korytě se proměnil na opuštěný Tajuplný ostrov uprostřed Tichého oceánu. Trosečníci se utkali s piráty. Z naplavených kusů dřeva si skauti stavěli lodě a na nich po objevení pokladu ukrytého na ostrově odpluli zpět domů. Na nafukovacích lodích přepluli vodní nádrž Pastviny při hledání pokladu na ostrově. Navštívili nedaleký Neratov, poutní místo, kde stojí kostel se skleněnou střechou. Pomohli místnímu panu faráři se zpracováním dřeva a za odměnu si vyslechli vyprávění o tom, jak se na konci druhé světové válce poničený kostel podařilo od revoluce postupně opravit do současné podoby

. C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\torpedovani.jpgC:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\u_hranice.jpg

Podzim

Po letních prázdninách se nám společným celoodílovým zahajovacím ohněm 10. 9. po roční odmlce opět rozběhl skautský rok s družinovými schůzkami a tradičními akcemi. V Kotvrdovicích se nám usadila koedukovaná družinka benjamínků, do které chodí dvanáct dětí. C:\Users\zak-science\Desktop\zapalovani_sliboveho_ohne.JPG

V září (17. -19. 9.) jsme se už podruhé vypravili na víkend do Staré Vody ve vojenském prostoru Libavá v Olomouckém kraji. V pátek odpoledne jsme se postupně posbírali do auta a vyjeli směrem ke Staré Vodě. Za tmy jsme postavili stany, na chvilku sedli k ostatním k táboráku a šli nasbírat síly na další den. Čekalo nás totiž celodenní vysekávání větví v zarostlém prostoru bývalého kláštera. Po práci jsme večer zápalili ještě svíčky za zemřelé obyvatele vesnic, které v blízkosti kostela před druhou světovou válkou stály. Letos jsme to spojili ještě s nedělním sjížděním řeky Moravice. Vypouštěla se vodní nádrž Kružberk, při níž vodáci „uzavírali“ řeku. Dlouho jsme se rozmýšleli, jelikož byla opravdu zima, jestli řeku sjíždět nebo ne, ale nakonec si myslím, že toho nikdo nelitoval. Nafoukli jsme lodě, nalodili se a plavili se kus po proudu. Někteří z nás se v rámci výzvy v řece i příjemně koupáním zchladili.


Na začátku října Áďa přichystala puťák pro skauty na mohylu Ivančenu, která byla roku 1946 vystavěna na památku skautů, kteří bojovali proti nacistům v odboji. Navštívili také Lysou horu, prošli krásnými stezkami Beskyd, užívali si sluníčka a nocovali ve stanu. C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\4_ivancena.jpgC:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\1_drakiada_stanoviste.jpg


Při drakiádě 10. října bylo chladno a vítr drakům moc nefoukal. Děti se však nenudily. Přivítal je na letišti Viking Tlamoun z pohádky Jak vycvičit draka. Všechny je nabral na výcvik proti drakům. Děti se na stanovištích učily krmit draka rybou, udržet draka na laně, najít jej po čichu v jeskyni… Nakonec se po úspěšném tréninku všechny sesedly u ohně, byly oceněny za let s draky, trénink i výrobu draků. Upekli jsme si párek a společně si zazpívali.

Na první listopadové schůzce jsme skauti a skautky společně pomáhali hrabat kaštanové listí u  cyklostezky a cesty k Bráně. Závěrečné skoky do žoku plného listí byly pak již tradiční zaslouženou odměnou za úklid.

Kluci se o víkendu 5.- 7. 11. potkali na víkendové výpravě. Před dvěma lety na letním táboře prožívali příběh exodu židovského národa z egyptského otroctví a jeho putování pouští. Na letošní podzimní víkendové výpravě na to navázali. Rozhodli se ukončit putování pouští a  vypravili se dobít s Jozuem Jericho (Rychtářov). Nejdřív však do něj vyslali naše zvědy, aby obhlédli městské hradby. Páteční večer tak naši malí zvědové sbírali po kouskách šifrované zprávy o Jerichu, ze kterého před vojáky ještě v noci museli na laně po hradbách uprchnout. V sobotu celý den s naší válečnou výpravou putovali krásnou podzimní krajinou a prošli suchou nohou řeku Jordán až k hradbám Jericha. Ty se po jejich obejití a mohutném troubení vlčat na vuvuzely samy skácely k zemi. Po vítězné bitvě slavili hodováním, zpěvem i divadlem. Na nedělní oběd se z dobitého Jericha již vrátili zpátky domů ke svým rodinám.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\3_vyprava_kluci_jordan.jpgC:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\5_vyprava_skautky.jpg

Jako každým rokem, byla pro skautky z jedovnického a našeho oddílu připravena Áďou a  Barčou M. v říjnu výprava se spoustou adrenalinu. Letos se zaměřily na knihy z povinné (klasické) četby a během víkendu se tak stihly skrývat u rodin před gestapem jako židé v Deníku Anny Frankové, poznat alegorický děj Farmy zvířat zaměřen na totalitní režim v Rusku, podívat se do budoucnosti a pomoct zastavit výrobu vražedných robotů jako v R.U.R. a nakonec si poslechnout verše z Erbenovy Svatební košile a zamyslet se nad skautskými principy.


O víkendu 8. – 10. 10. se světlušky našeho oddílu vydaly do Olomouce na podzimní výpravu spolu s holkama z oddílu z Frenštátu pod Radhoštěm. Výpravou je provázel drak Sisu z  pohádky Raya a poslední drak. V pátek se s druhým oddílem seznámily, společně se zabydlely ve zdejší klubovně a v sobotu ráno už vyrazily poznávat Olomouc. Nesměla chybět ani návštěva historického centra města, kde se jim v sobotu odpoledne povedlo zachránit i  Rayin svět, což byl hlavní úkol výpravy. Většinu času výpravy holky trávily v parcích, kde pozorovaly pávy a hrály spoustu her, takže ani nepoznaly, že jsou ve městě. Sobota až moc rychle utekla, a v neděli ráno už jely zpět domů.

Zima

Živý betlém a koledování v Černé Hoře se kvůli koronaviru zrušily.

Vánoční oddílovka však proběhla, venku. Měli jsme radost, že se zase všichni společně vidíme. Sešli jsme se U andílka, kde jsme na lukách hráli honičky a čepicové války. Pak jsme se přesunuli do mladého lesíku ke Kotvrdovicím, kde dokonce ležel sníh. Rozsypali jsme v něm žrádlo pro zvířátka a u toho nejkrásnějšího smrku jsme si zazpívali koledy a předali dárečky. Následně kotvrdovské holky spontánně zahráli scénku, částečně ve francouzštině :-) Nakonec jsme se za šera rozloučili koulovačkou.

C:\Users\zak-science\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\oddilovka.jpg

Na Štěpána jsme po dvouleté odmlce opět tradičně koledovali. Chodili jsme však jen po rodinách nás vedoucích. Nakonec jsme jeli zazpívat jedovnickým skautům do lihovaru na jejich Štěpánský hazard.

Ze zápisů do obecních zpravodajů zpracovali Bára a Jarin, fotky přidala Majda